Bananowe pancakes z owocami
Szukasz pomysłu na proste i szybkie śniadanie dla Twoich dzieci? Koniecznie wypróbujcie przepisu naszego szefa kuchni Jarka Owczarczyka na banalnie proste placki bananowe z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.
SKŁADNIKI
- 200 g pulpy z bananów QF
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 100 g mleka
- 30 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do dekoracji:
- Świeże maliny i borówki
- Kilka listków świeżej mięty
- Cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski wlej pulpę z banana, dodaj jajka, mąkę, cukier, mleko, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do innego naczynia i odstaw na około 15-20 minut.
- Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni. Za pomocą łyżki nabierz porcje ciasta i nałóż na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 6-7 cm, grubość ok. 0,5 cm). Smaż na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złoto brązowego koloru. W ten sam sposób usmaż pozostałe placki. Podawaj je bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem świeżych owoców, całość posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżą miętą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY