Bananowe pancakes z owocami

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Szukasz pomysłu na proste i szybkie śniadanie dla Twoich dzieci? Koniecznie wypróbujcie przepisu naszego szefa kuchni Jarka Owczarczyka na banalnie proste placki bananowe z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 200 g pulpy z bananów QF
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 100 g mleka
  • 30 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do dekoracji:

  • Świeże maliny i borówki
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do miski wlej pulpę z banana, dodaj jajka, mąkę, cukier, mleko, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do innego naczynia i odstaw na około 15-20 minut.
  2. Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni. Za pomocą łyżki nabierz porcje ciasta i nałóż na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 6-7 cm, grubość ok. 0,5 cm). Smaż na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złoto brązowego koloru. W ten sam sposób usmaż pozostałe placki. Podawaj je bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem świeżych owoców, całość posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżą miętą.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY