Gofry z tofucznicą, szczypiorkiem i solą Kala Namak
Gofry to szybki sposób na smaczne i ciepłe śniadanie. Podane z tofunicznicą zapewnią energię na cały poranek. Karolina Kos przygotowała dwie wersje przepisu na gofry Yummity. Wybierz wersję idealną dla Ciebie!
SKŁADNIKI
Gofry bez jajka (wegańskie)
- 120 g mieszanki Yummity do gofrów i naleśników
- 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wrzątku
- 1/3 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- 50ml wody
Gofry z jajkiem
- 120 g mieszanki Yummity do gofrów i naleśników
- 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kurkumy
Tofucznica:
- ½ łyżeczki soli Kala Namak
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1 duża dymka drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
- olej roślinny do smażenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- szczypiorek posiekany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gofry bez jajka:
- Mielone siemię lniane zalej wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut, aż powstanie kleik. Kleik połącz z mleczkiem kokosowym i miksujemy na wysokich obrotach.
- Dodajemy mieszankę Yummity, przyprawy oraz wodę i miksuj jeszcze ok 1 minutę. Rozgrzej gofrownicę, nabierz porcje ciasta i upiecz gofry.
Gofry z jajkiem:
- Pomiń etap przygotowania kleiku i od razu zmiksuj jajko z mleczkiem.
- Dodaj mieszankę, przyprawy, ale w tej wersji pomiń dodatek wody, ponieważ mleczko jest bardzo płynne. Jeśli użyjesz gęstszego mleczka – dodaj wodę. Piecz w nagrzanej gofrownicy.
Tofucznica:
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę, czosnek oraz sól Kala Namak (ta sól nadaje jajeczny smak) i smaż.
- Po chwili dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż się skurczą i zbrązowieją. W międzyczasie tofu odciśnij z nadmiaru wody, a następnie pokrusz je.
- Do warzyw dodaj pokruszone tofu i przyprawy i zalej odrobiną wody. Duś na średnim ogniu przez parę minut. Na koniec dodaj dwie łyżki płatków drożdżowych, posiekany i mieszamy. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj na ciepło na gofrach, możesz je posmarować pastą z awokado lub wegańskim majonezem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY