Gofry z tofucznicą, szczypiorkiem i solą Kala Namak

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Gofry to szybki sposób na smaczne i ciepłe śniadanie. Podane z tofunicznicą zapewnią energię na cały poranek. Karolina Kos przygotowała dwie wersje przepisu na gofry Yummity. Wybierz wersję idealną dla Ciebie!

Ilość porcji

Liczba porcji

3

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

25 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Gofry bez jajka (wegańskie)

Gofry z jajkiem

  • 120 g mieszanki Yummity do gofrów i naleśników
  • 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kurkumy

Tofucznica:

  • ½ łyżeczki soli Kala Namak
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 duża dymka drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • szczypiorek posiekany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gofry bez jajka:

  1. Mielone siemię lniane zalej wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut, aż powstanie kleik. Kleik połącz z mleczkiem kokosowym i miksujemy na wysokich obrotach.
  2. Dodajemy mieszankę Yummity, przyprawy oraz wodę i miksuj jeszcze ok 1 minutę. Rozgrzej gofrownicę, nabierz porcje ciasta i upiecz gofry.

Gofry z jajkiem:

  1. Pomiń etap przygotowania kleiku i od razu zmiksuj jajko z mleczkiem.
  2. Dodaj mieszankę, przyprawy, ale w tej wersji pomiń dodatek wody, ponieważ mleczko jest bardzo płynne. Jeśli użyjesz gęstszego mleczka – dodaj wodę. Piecz w nagrzanej gofrownicy.

Tofucznica:

  1. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę, czosnek oraz sól Kala Namak (ta sól nadaje jajeczny smak) i smaż.
  2. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż się skurczą i zbrązowieją. W międzyczasie tofu odciśnij z nadmiaru wody, a następnie pokrusz je.
  3. Do warzyw dodaj pokruszone tofu i przyprawy i zalej odrobiną wody. Duś na średnim ogniu przez parę minut. Na koniec dodaj dwie łyżki płatków drożdżowych, posiekany i mieszamy. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Podawaj na ciepło na gofrach, możesz je posmarować pastą z awokado lub wegańskim majonezem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY