Wegański mazurek kajmakowy z kremem kokosowym
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. Teraz będą dostępne także dla wegan! Spróbuj przepisu na wielkanocny mazurek w wersji wege. Dżem morelowy i masa kajmakowa na bazie mleczka kokosowego i miodu to gwarancja smacznych świąt!
SKŁADNIKI
Ciasto na spód:
- 120 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g oleju kokosowego (w formie stałej)
- 2-4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Masa kajmakowa:
- 80 g cukru kokosowego
- 200 ml kremu kokosowego 23-26% BIO
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego
Dekoracja:
- 400 ml kremu kokosowego do ubijania
- 100 g dżemu morela i kwiat czarnego bzu
- 50 g płatków migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodaj olej kokosowy (w formie stałej) i zmiksuj mikserem, aż otrzymasz kruszonkę. Dodawaj stopniowo zimną wodę w takiej ilości, aby składniki połączyły się w gładkie i jednolite ciasto. Przełóż ciasto do woreczka i schłodź przez 40 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż spód małej formy (o wymiarach 21 x 26 cm). Widelcem zrób dekorację na brzegu, spód nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut lub na złoty kolor.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź. Możesz pozostawić je w formie lub bardzo ostrożnie wyjąć – tak, aby się nie połamało.
- Do średniego garnka wsyp cukier i rozprowadź go po całej powierzchni dna. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze mocno brązowej barwy. Dodaj mleczko kokosowe i cały czas mieszając drewnianą łyżką gotuj całość na gładką masę. Następnie dodaj miód i gotuj masę przez około 10 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Całkowicie ostudź.
- Odłóż 1/8 szklanki otrzymanej masy (na polewę toffi) a do reszty zimnej polewy dodaj chłodny (stały) olej kokosowy. Krótko miksuj np. blenderem na gładką masę.
- Udekoruj spód mazurka – wystudzony spód posmaruj dżemem. Część „kajmaku” możesz wycisnąć szprycą, resztę rozsmaruj na spodzie. Udekoruj migdałami i orzechami włoskimi. Skrop odłożoną polewą toffee. Ubij mleczko kokosowe na sztywną masę i szprycą nałóż na mazurka. Przed podaniem schłodź w lodówce.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY