Sernikobrownie z batatem i dżemem malinowym Darbo
Takiego mixu smaków jeszcze nie było! Połączenie dżemu malinowego, kremowego sernika i czekoladowego brownie nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda obłędnie. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj sernikobrownie. Owacje na stojąco – gwarantowane. Przepis przygotowany we współpracy z Karolina Kos.
SKŁADNIKI
Brownie:
- 1 duży batat pokrojony na kawałki
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 50 g daktyli bez pestek pokrojonych na kawałki
- 50 g kakao
- 40-50 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sernik:
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 2 jajka
- 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
- 100g erytrytolu
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Batata obierz i pokrój. Gotuj w wodzie około 15 minut, aż do miękkości. Odcedź i zostaw do wystygnięcia. Daktyle pokrój i zalej odrobiną wrzątku. Zostaw na 15 minut.
- Wszystkie składniki na brownie umieść w jednym naczyniu i zblenduj na gładką masę. Wlej do formy (o wymiarach 18×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Składniki na sernik miksuj do całkowitego połączenia. Następnie masę serową wylej równomiernie na wierzch brownie. Następnie wyłóż łyżeczką wyłóż na górę dżem malinowy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 45 minut.
- Po upieczeniu zostaw uchylony piekarnik i zostaw do przestudzenia. Następnie schłodź w lodówce minimum kilka godzin przed podaniem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY