Wegańska tarta quiche z dynią, jarmużem i solą Kala Namak
Tarty można przygotować na wiele sposobów. Ta wersja jest stworzona specjalnie dla wegan, ale zasmakuje nie tylko im! Quiche wegański z dynią i jarmużem, dzięki dodatkowi czarnej soli Kala Namak smakuje tak, jakby był stworzony z jajek. Przekonajcie się sami! Przepis powstał we współpracy z Flymetothespoon.
SKŁADNIKI
Składniki na masę bezjajeczną:
- 180 g tofu
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek gaea
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 i ½ łyżeczki soli Kala Namak
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
Dodatki:
- ½ szklanki pokrojonej dyni hokkaido
- ½ czerwonej cebuli
- Garść porwanego na mniejsze kawałki jarmużu
- Kilka orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło pokrój na małe kawałki i połącz z pozostałymi składnikami na spód. Wyrób gładkie ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Kawałki dyni polej oliwą i upiecz w piekarniku przez ok 25 minut.
- Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i podsmaż na oliwie, aż się lekko skarmelizuje. Następnie dodaj jarmuż, zalej odrobiną wody i podduś kilka minut – do miękkości.
- Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i lekko oprósz mąką.
- Wyjmij ciasto z lodówki, cienko rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi formy. Nakłuj widelcem i piecz przez ok 18 minut.
- Zblenduj składniki na masę i wyłóż na podpieczony spód. Na wierzchu poukładaj dodatki i piecz przez ok 40 minut.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY