Mini serniczki z konfiturą pomarańczową Darbo i makiem
Sernik czy makowiec? Nie musisz już wybierać. Poznaj naszą propozycję na niesamowite połączenie tych przepysznych deserów i to w dodatku w wygodnej wersji mini. Dodatek konfitury pomarańczowej będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznego charakteru tej słodkiej przekąski. Przepis powstał we współpracy z Flymetothespoon.
SKŁADNIKI
Składniki na spód makowy:
- 80 g mielonego maku
- 70 ml mleka
- 15 g masła
- 1 łyżka erytrolu
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 ubite na sztywno białko jaja
Składniki na serniczki:
- 250 g serka mascarpone
- 130 g sera twarogowo – kanapkowego
- ½ szklanki erytrolu
- ¾ opakowania budyniu waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- 100 g konfitury z pomarańczy Darbo
- rozmaryn i świeża żurawina do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Mak gotuj razem z mlekiem, masłem, erytrolem i syropem; do momentu, aż wchłonie cały płyn.
- Przygotowaną masę makową ostudź. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj.
- Gotową masę przełóż na spód papilotek, do wysokości ok 2 cm.
- Składniki na masę serową dokładnie zmiksuj. Przełóż ją na warstwę maku, uzupełniając papilotki prawie po brzegi.
- Piecz ok 15 minut. Po upieczeniu ostudź i posmaruj konfiturą pomarańczową.
- Podawaj udekorowane rozmarynem i żurawiną.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY