Dżem malinowy z agar agar
SKŁADNIKI
- 8 g agar agar
- 0,5 kg cukru kokosowego BIO
- 2 kg malin
- 4 łyżki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Maliny umyj delikatnie pod bieżącą wodą maliny i osusz na sicie, a następnie przesyp do garnka o grubym dnie.
- Do malin dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Na koniec dodaj agar agar, a następnie doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj.
- Gorący dżem przelej do słoików i zakręć wieczka. Pasteryzuj przez około 10-15 minut (czas licz od momentu zagotowania wody), a następnie wyjmij na ręczniki i postaw wieczkiem do dołu. Pozostaw do wystygnięcia .
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY