Burgery z szarpanym jackfruitem
Szukasz szybkiego przepisu na smacznego burgera w wersji wegetariańskiej? Skuś się na szarpanego jackfruita w towarzystwie licznych warzyw i aromatycznego sosu sojowego. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 565 g szarpanego jackfruita
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 bułki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula pokrojona w pióra
- Kilka liści sałaty
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- 2 ogórki gruntowe pokrojone w plastry
- Czosnek suszony do smaku
- Papryka słodka do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Kilka łyżek wody
- 2 łyżki ketchupu lub ulubionego sosu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jackfruita wyjmij z puszki i odsącz z zalewy.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Dodaj jackfruita, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. Dopraw cukrem, czosnkiem oraz papryką. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut.
- Bułki przekrój na pół i posmaruj ketchupem lub innym ulubionym sosem. Następnie wyłóż liście sałaty, plastry ogórka oraz farsz z jackfruita. Na wierzch ułóż plasterek pomidora i cebulę. Przykryj drugą połową bułki.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY