Wegańska galaretka truskawkowa z agar agar
Znakomita, domowa galaretka ze świeżych truskawek to świetny dodatek do ciast oraz deserów. Doskonale sprawdzi się również jako samodzielna przekąska. Dzięki dodatkowo w pełni roślinnego agar agar, jest odpowiednia dla wegan. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 2-2,5 g agar agar
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 500 g truskawek świeżych
Do podania:
- Sezonowe owoce
- Listki świeżej mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Truskawki umyj i obierz z szypułek, a następnie przełóż je do wysokiego naczynia. Dodaj cukier oraz sok z limonki i zmiksuj na gładką konsystencję .
- Mus z truskawek przełóż do rondla, a następnie dodaj agar agar i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
- Delikatnie ostudzony mus przelej do foremek i wstaw do lodówki na około 40 minut.
- Gotowe galaretki podawaj ze świeżymi sezonowymi owocami oraz miętą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY