Muffiny z żółtego jackfruita
Wegetariańskie muffiny o przepysznym, egzotycznym akcencie żółtego jackfruita i mleczka kokosowego zachwycą wszystkich fanów nieoczywistych słodkości. Przygotowywanie własnych deserów to świetna zabawa, więc do dzieła!
SKŁADNIKI
- 1 puszka żółtego jackfruita odsączonego i pokrojonego w małą kostkę
- ¼ szklanki mleczka kokosowego
- 1 szklanka mąki
- ¼ szklanki cukru
- 28 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 60 g masła rozpuszczonego
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Foremkę na 6 muffin nasmaruj olejem.
- Do jednej miski wsyp mąkę, cukier, cukier brązowy, sodę oczyszczoną, sodę oraz wiórki kokosowe. W drugiej misce ubij jajko ze śmietaną i masłem.
- Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Dodaj mleczko kokosowe oraz jackfruita, a następnie drewnianą łyżką wymieszaj masę.
- Foremki wypełnij masą do 2/3 wysokości.
- Piecz przez około 20 minut. Aby upewnić się czy muffiny są upieczone, włóż wykałaczkę do jednej z nich – jeśli będzie sucha to oznacza, że muffiny są gotowe.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY