Wegetariański strogonoff z pieczarkami
Wegetariański, przepyszny, a przy tym wykwintny strogonoff z jackfruitem świetnie sprawdzi się jako sycący lunch lub elegancka kolacja. Aby przygotować to danie potrzebujesz kilku aromatycznych składników i niecałej godziny.
SKŁADNIKI
- 2 puszki zielonego jackfruita odsączonego i opłukanego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 3 łyżki masła
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 400 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 120 ml białego wytrawnego wina
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- Szczypta soli
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 250 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W garnku rozgrzej masło, a następnie zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek i pieczarki. Smaż przez 10 min.
- Dolej wino i gotuj całość przez 5 minut, aż sos delikatnie się zredukuje. Dodaj jackfruita, tymianek i sól.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj bulion ze skrobią i sosem Worcestershire tak, aby nie powstały grudki. Mieszankę wlej do garnka, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie, za pomocą drewnianej łyżki, rozdziel jackfruita na mniejsze kawałki.
- Na koniec dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Danie podawaj posypane natką pietruszki.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY