Wegetariański burger z jackfruitem w sosie BBQ
Jackfruit to tropikalny owoc, który dzięki swojej włóknistej strukturze oraz absorpcji smaku i aromatu z dodanych do niego przypraw i sosów z powodzeniem stanowi substytut mięsa. Wypróbuj przepis na wege burgera i zaskocz wszystkich mięsożerców!
SKŁADNIKI
- 1 puszka zielonego jackfruita odsączonego, opłukanego, pokrojonego w paski
- 3 łyżki sosu BBQ
- 4 łyżeczki wasabi
- Sos słodki chili do podania
- 1/8 główki czerwonej kapusty drobno poszatkowanej
- 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
- Kilka gałązek świeżej kolendry pokrojonych w większe kawałki
- 4 bułki do burgerów
- 4 liście sałaty
- 1 łyżka oleju
- Sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj jackfruita i smaż go przez 2-3 minuty. Dodaj sos BBQ, zmniejsz ogień, a następnie dolej 4 łyżki wody. Całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- W misce wymieszaj marchewkę, kapustę i kolendrę. Dodaj usmażonego jackfruita, a następnie wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na rozgrzanej, suchej patelni podpiecz bułki, przekrojone na pół. Spód posmaruj wasabi, a następnie połóż sałatę oraz farsz. Całość polej sosem chili i przykryj górną częścią bułki.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY